Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

Wednesday, January 23, 2008

Lambaian Kaabah-Pulang Ke Tanahair


Alhamdulillah, dengan izin Allah SWT bapa dan ibu mertua serta adik ipar aku telah selamat kembali dari menunaikan fardhu Haji di Mekah pada 23 Januari 2008. Ketibaan mereka pada jam 5:00 pagi dengan menaiki penerbangan MH8283 (KT82) di KLIA disambut oleh aku, isteri dan 2 orang anak aku.

Aku bertolak dari rumah jam 4:15 pagi setelah mendapat pengesahan dari Tabung Haji Contact Center pada tengah malam itu yang mengatakan bahawa penerbangan pulang jemaah dengan penerbangan MH8283 itu telah dijadual awal 1 1/2 jam daripada jadual asal iaitu jam 6:30 pagi. Aku tiba tepat jam 5:25 pagi di KLIA dan selepas menunggu lebih kurang 10 minit, aku melihat ketiga-tiga mereka melangkah keluar dengan penuh senyuman kegembiraan apabila melihat aku dan keluarga aku menyambut ketibaan mereka.

Adik beradik yang lain tiba lewat kerana menyangkakan bahawa tiada pindaan terhadap jadual penerbangan pulang tersebut. Oleh sebab itu, mereka yang dijadualkan membawa mertua aku pulang ke Raub telah tiba lewat di KLIA iaitu sekitar jam 6:50 pagi menyebabkan mertua aku terpaksa menunggu selama hampir 1 1/2 jam di KLIA.

Ramai juga jemaah lain yang terpaksa menunggu sanak saudara mereka yang masih belum tiba kerana menyangkakan tiada pindaan terhadap jadual penerbangan pulang tersebut. Kesian juga aku tengok. Nasib baik masa tu awal pagi, jadi keadaan di KLIA tidaklah sesak sangat. Pun begitu, pihak Tabung Haji ada menyediakan ruang dan karpet untuk jemaah haji ataupun sanak saudara untuk rehat atau tidur sementara menunggu ketibaan.

Aku memang tak dapat pulang menghantar mertua aku kerana anak aku yang bersekolah dan petang itu juga aku ada appointment. InsyaAllah, aku dan keluarga akan pulang ke Raub pada 25 Januari 2008 nanti.

Sempat juga aku berbual-bual dengan mertua aku keadaan dan pengalaman mereka semasa berada di Tanah Suci Mekah. Alhamdulillah, mereka tidak menghadapi banyak rintangan yang berat-berat semasa mengerjakan ibadah haji tersebut.

Aku bersyukur kerana mertua dan adik ipar aku telah selamat menunaikan Haji di Mekah dengan selamatnya. Mudah-mudahan mereka dikurniakan dengan Haji Mabrur. InsyaAllah.

Wassalam.
No comments: