Pengunjung digalakkan menggunakan browser Mozilla Firefox untuk paparan yang lebih baik dan menghindarkan daripada adsense yang tidak diperlukan.

Wednesday, August 13, 2008

18 Tahun Di PanasonicSedar tak sedar hari ini aku menyambut ulangtahun 18 tahun bekerja di Panasonic TV Shah Alam, Selangor. Panasonic merupakan tempat kerja aku yang kedua selepas menamatkan perkhidmatan di Kilang pembuat CRT di Batu 3 Shah Alam, Chung Hwa Picture Tube (CPT). Tempoh 18 tahun terasa cukup cepat berlalu dengan pelbagai suka-duka mengharungi kehidupan sebagai seorang pekerja kilang.

Aku yang mula bekerja di Panasonic TV ditempatkan di Jabatan Pusat Penyelidikan dan Pembangunan TV pada 13 Ogos 1990 yang pada ketika itu ditugaskan di bahagian teknikal untuk design Power Circuit (Litar Kuasa) TV. Dua tahun kemudian aku yang lebih cenderung dengan IT mendapatkan peluang apabila rakan sekerja meletakkan jawatan sebagai CAE designer. Kemudian aku dihantar berkursus di Jepun selama 1 1/2 bulan pada November 1992.

Sekembalinya aku dari Jepun aku mula ditugaskan sebagai CAE Designer secara sepenuh masa sehinggalah pada 2005 di mana aku ditempatkan dibahagian yang lebih mencabar iaitu sebagai IT/CAE Consultant dan bertanggungjawab terhadap keseluruhan IT dan CAE untuk Jabatan Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) yang melibatkan Electrical Design, Mechanical Design, Software Design dan Personal Computer di dalam Jabatan yang aku bekerja sekarang ini.

Kemudian sekali lagi aku dihantar ke Jepun iaitu pada tahun 2002 yang lalu apabila jabatan aku memperkenalkan sistem CAE yang baru dan aku sekali lagi ditugaskan untuk menjalani latihan di sana. Tapi kali ini hanya 1 minggu sahaja. Tambahan pula masa tu adalah bulan Ramadhan, akan sukar juga untuk membiasakan diri dengan keadaan sebegitu. Tapi taklah teruk sangat, kerana masa berpuasa adalah lebih pendek berbanding dengan di negara kita yang mana waktu siang adalah pendek dan malamnya lebih lama.

Terasa bangga juga sepanjang karier 18 tahun di Panasonic TV, aku telahpun berjaya melaksanakan beberapa sistem pengurusan IT untuk kegunaan jabatan dan masih digunapakai hingga ke hari ini. Antaranya membangunkan laman web jabatan, sistem pengurusan dan pengumpulan fail, mengawal-selia bukan 1 tetapi sebanyak 5 unit server jabatan dan lain-lain lagi. Walaupun pada hakikatnya aku berlatar belakangkan pendidikan Electrikal. Tapi minat lebih kepada IT dan CAE.

Yang bestnya, tiap kali ada masalah IT/CAE akulah orang yang akan mula-mula ditemui. Jenuh wehhh..nak jaga lebih dari 100 unit PC seorang diri..sehinggakan ada jabatan lain yang turut mendapatkan pertolongan aku yang mana sepatutnya jabatan yang bertanggungjawab adalah jabatan Pusat Sistem Pembangunan Informasi. Tapi tak pe la...aku redha.

Mudah-mudahan semuanya akan berjalan dengan baik walaupun aku tak pasti berapa lama lagi aku akan bekerja "makan gaji" kerana panggilan "bekerja sendiri" semakin kuat menggamit. Tambahan pula ada telah mula merancang kehidu
pan sebagai penternak dan bercita-cita menjadi seorang usahawan ternak yang berjaya.

Terima kasih kepada isteriku yang membeli kek sempena dengan Ulangtahun 18 tahun aku berada di Panasonic dan ucapan tahniah daripada anak-anak aku. Juga tak lupa kepada kekawan yang sepejabat yang sama mengucapkan tahniah dan ucap selamat kepada aku.


No comments: